vineri, 13 iunie 2008

Birocratia in Romania

Este cu adevarat fascinant cum functioneaza sistemul administrativ roman, parca e proiectat pentru "atentii". Sa va explic procesul de eliberare a unei carti de identitate pierdute:

1. Afli ce acte ai nevoie (de pe net, la ghiseu, irelevant de unde): certificat de nastere, titlu de proprietate al domiciliului unde locuiesti, formularul tip, un act emis de stat cu poza (in cazul meu pasaport)
2. Iei actele in original+copie te duci la Primarie si aflii ca trebe sa platesti taxa reemitere de 7 lei + un timbru fiscal de 4 lei
3. Te duci cu un dosar cu toate cele de mai sus, iti iei numar si astepti...2 ore pentru ca functionarii trebuie sa-si ia pauza si n-au timp de fraierii din sala de asteptare
4. Ajungi la ghiseu unde se uita ala pe acte si zice:"Dar, vai, nu aveti procesul verbal de cedare primire a locuintei, nu se poate reveniti cand il aveti. A, si nu sunteti proprietarul apartamentului, ne pare rau dar trebui sa veniti cu titularul (care in cazul meu e decedat, da a zis ca nu-i nimic ca sa vina maica-mea si e totul ok)"
5. Te duci acasa dupa restul de acte scotocesti in toata casa, dai de procesul verbal o iei pe mama de mana si mergi inapoi
6. Ajungi la alt ghiseu, unde se uita pe acte, vede ca mama nu e proprietar, face un pic de circ si zice "Imi pare rau dar nu va pot elibera cartea de identitate, veniti luni cu 2 poze de buletin sa va facem carte provizorie"si pleci plin de nervi cu o zi pierduta si fara sanse de a avea buletin in urmatorii 10 milioane de ani.
7. Dai telefoane in stanga si in dreapta ca doar poate gasesti pe cineva care sa stie pe cineva care lucreaza acolo.
8. Te duci a doua zi cu persoana gasita, intri pe usa, ia "pila"dosarul si te trimite la poza. Faci poza si iesi. In 3 zile e gata. Tot procesul dureaza in cel mai rau caz 5 minute.

Deci pentru a obtine ceva in mod legal pierzi minim o zi si nu ai absolut nici o garantie ca vei obtine ce vrei, in timp ce cu o "atentie" si o persoana cunoscuta se rezolva in 5 minute. Ca sa nu mai zic de faptul ca in mod normal trebuie sa astepti o saptamana sa se elibereze cartea de identitate si mie mi-o da in 3 zile. De asemnea era super tare posterul pe care scria:"Aici nu se dau atentii!" + un numar telverde pentru a raporta coruptia. Sunt foarte curios cine e suficient de masochist sa raporteze asa ceva, cand in mod legal nu poti rezolva nimic.

Ce mi se pare trist este ca nu ai de ales, degeaba sustinem noi ca nu dam spaga, nu luam spaga, uram pana si cuvantul "spaga", pentru ca fara PCR in Romania nu rezolvi nimic in timp util si fara nervi.

P.S. Pentru cei care nu stiu PCR vine de la Pile, Cunostinte, Relatii.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Ma mir, pentru ca exista o campanie ( sau a existat ) in care se "laudau" ca toate actele se vor emite in maxim 2 ore.

Liryc spunea...

Si eu auzisem la fel dar se pare ca cei de la evidenta populatiei sunt surzi :)